Gebakjes en taarten
Pasteien |
Over pasteien en pasteifestijnen
Het begrip ‘taart’ kent veel varianten. Vroeger werd er qua benaming geen onderscheid gemaakt tussen de hartige en zoete soorten.
Wat wij tegenwoordig een pastei noemen, gevuld met vis, vlees, groente of andere hartige ingrediënten, werd eeuwenlang ook ‘taart’ genoemd.
Pasteien vormden door de eeuwen heen een belangrijk onderdeel van groots opgezette, luxe diners. Niet alleen als onderdeel van één van de vele gangen maar ook als theatraal en spectaculair element. Bij een Engels festijn in de 16e eeuw werd bijvoorbeeld een reusachtige pastei opgediend ter ere van de beroemde Lord Nevill. Toen men het mes in de korst zette, vlogen er honderden vlinders uit die de feestzaal opluisterden. Tijdens een ander eetfestijn fladderden 24 zangvogels uit het hartige gebak en vermaakten de gasten met hun gekwinkeleer.
Koningin Elizabeth I van Engeland was een groot liefhebster van pasteien, vooral van haringpasteien. Van de eerste vangst van het seizoen werd jaarlijks een flinke hoeveelheid aan het hof bezorgd zodat Hare Majesteit zich weer lekker te buiten kon gaan.
Aan het Franse Hof ging het er minstens zo uitbundig aan toe. Men maakte er pasteien in de vorm van bouw- en vestingwerken, compleet met ophaalbruggen, torens en kanonnen die konden worden afgeschoten! Dergelijke bouwwerken kostten de banketbakkers vele weken van intensief werken.
Deze overdadige pasteiperiode heeft overigens niet al te lang geduurd, noch in Engeland, noch in Frankrijk. Niet alleen waren de kosten immens. De kerkelijke overheden deden er ook alles aan om paal en perk te stellen aan deze overdaad.
In de Lage Landen kenden we geen echte hofcultuur zoals in Frankrijk, Italië of Engeland. Wel waren de pasteien ook hier een geliefde lekkernij vandaar enkele eenvoudige recepten van lokale bodem.